воскресенье, 31 марта 2013 г.

Якісні характеристики ДСП


Взагалі існує безліч характеристик, що визначають рівень якості тієї чи іншої плити ДСП. Фанати-аналітики ДСП - це дуже страшні люди. Вони вмить виведуть на чисту воду виробника відстійної плити ДСП, затаврують його знаком ганьби і скажуть, що так і було. Але таких експертів дуже мало, тому деякі виробники, продовжують безкарно випускати ДСП, якість якої залишає бажати кращого.

Ми зараз не будемо вдаватися в тонкощі експертиз мега-аналітиків якості ДСП. Ми з вами розглянемо основні симптоми, що характеризують відстійних, ущербність, а також згубність впливу на людину ДСП, виготовленої на підприємствах, які вже давно треба б ліквідувати.
Якісні характеристики ДСП
Ступінь токсичності ДСП. Так вже вийшло, що ДСП виготовляють шляхом гарячого пресування тирси і стружок, а в якості сполучного речовини використовуються отруйні смоли формальдегідів. Ці смоли згубно впливають на організм людини. Випаровуючись з плити ДСП, вони потрапляють з повітрям в організм людини і можуть викликати алергічні реакції, отруєння, а при тривалому впливі, можуть привести до онкозахворювань. За ступенем токсичності ДСП ділиться на три класи: Е1 - 10мг формальдегіду на 100г сухої речовини, Е2 - від 10 до 30мг, Е3 - від 30 до 60мг. Для виготовлення житлових меблів дозволено використовувати тільки ДСП класу Е1.



У всіх цивілізованих виробників, здійснюється суворий контроль за допустимою концентрацією формальдегіду в ДСП. Але є і Роздовбаї, які зробили ідеальні зразки ДСП, отримали всі необхідні сертифікати, а потім запускають у виробництво ДСП з величезним вмістом формальдегіду. Ось і виходить - за документами ДСП має клас Е1, а на ділі - чорнобильський ліс буде екологічніше і безпечніше, ніж та плита, яку випускає цей недбайливий виробник.

Як же визначити ступінь токсичності плити ДСП? Ну, ясна річ, що ми з вами не зможемо зробити хімічний аналіз матеріалу і визначити відсоток вмісту формальдегіду в плиті. Але у нас є ніс. Ніс - це наш основний індикатор якості ДСП.

Підходимо до ДСП десь на відстань 1м і нюхаємо. Якщо смердить - значить це відстій, якщо запаху немає - значить можна ризикнути і зробити з неї меблі себе додому.

Формальдегід - це смердюче речовина. Якщо в плиті ДСП явний перебір формальдегіду, то ви це обов'язково відчуєте. Але от, якщо ці нехороші виробники почнуть якось перебивати запах у свого відстою, то я навіть не знаю, як ми зможемо визначати ступінь концентрації формальдегіду в ДСП. Але я сподіваюся, що знайдуться добрі люди і придумають спосіб боротьби з недбайливими виробниками ДСП.
Якісні характеристики ДСП
Щільність ДСП. Ех, щільність! Стоїть у мене вдома шафа-купе, зроблений з ДСП, всередині якої немає спресованих тирси - там тупо закачаний повітря! Проходячи повз цієї шафи, вся наша родина різко уповільнює хід і намагається не дихати. Бо вся ця конструкція може впасти від звичайного протягу. Але шафа поки ще стоїть, сподіваюся, не впаде.

А взагалі, навіщо нам ДСП з високою щільністю? Ну, як же, чим щільніше плита ДСП, тим міцніше буде меблі, виготовлені з неї. У ДСП з високою щільністю, ви зможете кілька разів вкрутити і викрутити шуруп або конфірмат. А ось в пухкої ДСП ваш конфірмат відразу ж провернеться і перестане повноцінно виконувати свої функції.

Оптимальна щільність ДСП повинна бути 650-660 кг / куб.м. Але подекуди справляють ДСП по таким принципом: ось ця партія буде відповідати вимогам по щільності, а ось тут вже трохи подхалтуріть і випустимо відстій.

Як визначити щільність ДСП? Тут в якості експерта ви повинні використовувати свої очі. Дивитися треба по всіх чотирьох торців плити. Пухка плита, часто при візуальному огляді вже помітна. Якщо ж зовні все нормально, то спробуйте що-небудь увіткнути в торці ДСП (ручку, ключ, викрутку). Якщо провалюється - значить, це відстійна пухка ДСП, якщо всі торці як камінь, тоді можна ризикнути і спробувати зробити з цього матеріалу собі меблі.

Якість покриття ДСП. Взагалі, всі поважають себе виробники меблів, використовують ламіновану ДСП. Але є товариші, які нам зовсім не товариші - вони використовують не ламіновану а кашовану ДСП.

Але це не відноситься до гаражниками або виробникам меблів на замовлення. Ці якраз використовують ламіновану плиту. А ось деякі меблеві фабрики, які вирішили загидити наш ринок своїм низькосортним дешевим відстоєм, роблять меблі з кашированої ДСП, та ще додатково не клеять кромки на знімні меблеві полки. Але давайте почнемо з визначення:
Якісні характеристики ДСП
У ламінованої ДСП в якості покриття використовується ламінат, а в кашированной - папір.

Загалом, кашована ДСП недовговічна. Папір дуже швидко протирається і меблі, зроблена з цього матеріалу, перетворюється в відстій. Особливо небезпечні столи з кашированої ДСП - протираються на «раз два». Вам це треба? Ні? Ну, тоді читаємо далі.

Як визначити якість покриття ДСП? Ну, а тут вам необхідно використовувати своє дотик. Берете і чіпаєте поверхню ДСП. Якщо ви відчуваєте на дотик, що чіпаєте і гладите папір, тоді - це кашированная плита, в топку її. Не купуйте ці меблі, навіть, якщо вона дуже дешева. Краще віддайте перевагу ламінованої плити. Ніяк, меблі не на місяць берете, а на кілька років.

Комментариев нет:

Отправить комментарий