воскресенье, 24 марта 2013 г.

Стопор для дверей шафи-купе - установка і принцип роботи


Давайте розберемося, для чого він потрібний, як його встановити і який його принцип роботи.

Про призначення даного елемента фурнітури говорить його назва - «стопор». Все вірно - стопор допомагає зафіксувати розсувні двері в необхідному для нас місці на рейці.

А чи потрібен стопор?
Власники дводверних шаф можуть сказати: «А навіщо він потрібний? Двері мого шафи відмінно функціонують і без стопорів! »У принципі, при експлуатації дводверних шаф-купе ви можете не відчути гострої необхідності в установці стопорів. Але починаючи з трьохдверних конструкцій, потреба в даному функціоналі відчувається більш гостро. Ви тільки уявіть собі, як після кожного відкриття шафи, вам доводиться рівно виставляти всі три (чотири, п'ять) розсувні двері. Адже без стопорів, вони вільно переміщаються по нижній рейці. А якщо ще й каркас шафи-купе не виставлений в строго горизонтальному положенні, то, боюся, вам навіть не вдасться ідеально розставити двері. Загалом, стопори просто необхідні в розсувних системах шаф-купе.



Як встановити?
Стопори виготовляються із сталі. Вони мають таку трохи пружну конструкцію. На фотографії показано, як правильно встановлюється стопор. Власне тут немає нічого складного - його просто вставляють в колію нижнього направляючого рейки.

Якщо говорити про кількість стопорів, то, як правило, на одні двері припадає один стопор. Наприклад, в трьохдверний шафа-купе потрібно поставити три стопора - один в колію, по якій буде переміщатися одні двері і два в наступну колію.

Принцип роботи стопора
Як же стопора вдається зафіксувати розсувні двері в потрібному положенні? Все дуже просто! Бачите, на фото зліва показано, як виглядає стопор, встановлений в нижній направляючий рельс. Завдяки своїм пружним властивостям, верхні зігнуті пластини впираються в верхню частину колії рейки. А ось посередині стопора між зігнутими пластинами утвориться зазор. Ролик двері рухається всередині колії нижньої рейки, наїжджає на вигнуту пластину стопора і провалюється в зазор між пластинами. В результаті цього ролик блокується, і при закриванні двері фіксуються в необхідному нам місці.

Щоб відкрити двері купе, досить просто прикласти невелике додаткове зусилля в тому напрямі, куди ви хочете перемістити. В результаті чого ролик виїде з зазору між пластинами стопора, і двері вільно покотиться по нижній рейці. Як бачите, тут немає нічого складного.

Ось і закінчилося вивчення теми, присвяченої самостійному виготовленню шаф-купе. Друзі, я щиро сподіваюся, що даний цикл публікацій допоміг вам досконально розібратися зі всіма виробничими моментами, і у вас немає ніяких питань. Або фахівці порталу mebeldok.com щось упустили? Може, залишилися якісь недомовлені моменти? Якщо так, тоді пишіть нам, ми обов'язково підготуємо і додамо в цей розділ цікаву для вас інформацію по виготовленню шаф-купе своїми руками.

Комментариев нет:

Отправить комментарий